El dibuix, un simple entreteniment?
Cada cop és menys la importància que se l’atribueix a l’art, especialment a l’educació visual i musical, pel que fa a les escoles. Aquesta poca importància, ve imposada per les lleis d’educació, en especial l’ actualment vigent LOMCE. Des del nostre punt de vista l’educació visual i musical és de rellevant importància en l’educació, i també en la vida fora de l’àmbit lectiu.
El dibuix en el infant, millora la creativitat, ajuda al nen a tenir més confiança de si mateix, a expressar sentiment i madurar psicològicament, entre d’altres. La creativitat, l’art i la imaginació desenvolupen en l’educació dels més petits un paper vital. Amb els dibuix el infant selecciona, interpreta i relaciona elements, per tant, en ell torbem un desenvolupament cognitiu. A més, cal destacar que el dibuix contribueix a la formació de la personalitat dels nens.
Però, què té a veure tot això amb l’educació? Doncs, té una relació que a primera vista pot semblar llunyana, però que si t’hi pares a pensar, està estretament lligada. A través dels dibuixos, els nens expressen coses, diuen coses d’ells mateixos, a més de que a la vegada adquireixen coneixement i reforcen els que ja tenen adquirits. En un dibuix el nen et pot estar expressar el seu estat d’ànim, els seus gustos, la seva personalitat, etc. Amb això podem conèixer l’estat d’ànim del nostre alumne/a, quines són les seves pors, que desitja, com interpreta les coses... Veiem ara la importància que té el dibuix?
Cal que el mestre i també els pares observin els dibuixos dels seus alumnes i fills respectivament. És important però, que no vulguem interpretar nosaltres el que han dibuixat, sinó que els preguntem a ells què és el que han dibuixat. Això és molt important perquè cada nen tindrà una forma d’interpretar les coses diferent de la dels adults. Així, no influïm en els seus pensaments.
Els nens de la mateixa manera que experimenten etapes en molts àmbits de les seves vides, en els dibuixos també les pateixen, comencen dibuixant amb gargots i poc a poc van donant formes a allò que volen dibuixar. Si observem els dibuixos podem apreciar aquesta evolució del dibuix.
Els mestres doncs hem d’entendre aquesta importància que té el dibuix i portar-la a les aules. Podem realitzar estones de dibuix lliure, deixar que els nens dibuix allò que els ve de gust, sense dir pautes ni regles. D'aquest dibuixos després en podrem extreure informació que ens serà útil per coneixer més el nostre alumne/a. Conjuntament amb la psicologa de l'escola o si tenim prous coneixements sobre com interpretar els dibuixos, podem extreure aquesta informació.
Amb aquesta reflexió esperem haver-vos creat un interès i una curiositat envers el dibuix i els nens. Animeu-vos a provar-ho!